• Начало »
  • Новини »
  • Кои са полезните свойства на джинджифила? И защо той е една от най-често използваните диетични подправки

Кои са полезните свойства на джинджифила? И защо той е една от най-често използваните диетични подправки

 

За какво е полезен джинджифилът и как можете да го включите в своята диета?

Наличен в свежо и сухо състояние, на прах, в капсула или в изцеден сок, коренът от джинджифил лесно може да бъде добавен към вашата диета и да окаже дългосрочно влияние върху почти всеки аспект от здравето ви.

Искате ли да опитате? Това е всичко, което трябва да знаете за този супермощна подправка и как да се възползвате от нейните уникални свойства.

Какво е джинджифил, наричан още корен от джинджър?

Джинджифилът, още познат като Zingiber officinale, е цъфтящо растение често свързвано с куркумата и кардамона. Частта от стъблото на растението, която расте под земята, наречена още ризом и по-широко позната като корен от джинджифил е известна със своите медицински качества.

Всъщност здравословните функции на джинджифила са документирани, а той е използван по целия свят като естествен лек в продължение на хиляди години. Текстове в древния китайски, римски, гръцки, арабски език и Санскрит документират употребата на корен от джинджифил за подобряване здравето и цялостното състояние на организма.

Джиджифилът може да бъде открит пресен, на прах или под формата на капсула, или дори етерично масло. Откритията са още само на повърхността, когато става въпрос за силата на полезните свойства асоциирани с корена от джинджифил. От борба с инфекции до намаляване на холестерола и улесняване намаляването на теглото, напълно ясно е, че добавянето на корен от джинджър в диетата ви може да има мощен ефект върху здравето.

Хранителни стойности на джинджифила

Джинджифилът съдържа разнообразие от витамини и минерали. Също така съдържа гингерол, съединенение със силни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, което се свързва с много различни и уникални здравословни ефекти.

100 грама суров джинджифил съдържа около:

80 калории

17.8 грама въглехидрати

1.8 грама протеини

0.7 грама мазнини

2 грама фибри

415 милиграма калий (12% от препоръчваната дневна доза)

0.2 милиграма мед (11% от препоръчваната дневна доза)

0.2 милиграма манган (11% от препоръчваната дневна доза)

43 милиграма магнезии (11% от препоръчваната дневна доза)

5 милиграма витамин C (8% от препоръчваната дневна доза)

0.2 милиграма витамин B6 (8% от препоръчваната дневна доза)

0.7 милиграма ниацин (4% от препоръчваната дневна доза)

34 милиграма фосфор (3% от препоръчваната дневна доза)

0.6 милиграма желязо (3% от препоръчваната дневна доза)

Заедно с хранителните вещества изброени по-горе, джинджърът също съдържа малки количества калции, цинк, пантотенова киселина, рибофлавин и тиамин.

Въпреки това, имайте предвид че повечето хора консумират много малки количества джинджифил, така че той трябва да се комбинира с други разнообразни наситени с хранителни вещества храни, за да задоволи нуждите ви от микроелементи.

 

 

Как да използвате корена от джинджифил?

Вече сигурно се чудите как да консумирате корена от джинджифил, за да се възползвате от неговите мощни здравословни ефекти. За щастие, коренът от джинджифил е разпространен в различни форми и може лесно да бъде включен в дневния ви режим.

Свежият джинджифил трябва да има тънка, лъскава кора, която лесно може да бъде надраскана с нокът. Също така, когато е пресен, той се характеризира със силен, пиперлив, лют аромат. От друга страна, джинджифилът, който не е пресен ще има меки участъци и влажна текстура, а този който е отрязан ще започне да потъмнява по краищата.

Коренът от джинджифил може да бъде консмумиран в свежо състояние или на прах, в прясно изтискан сок или запарен в любимия ви чай. Той може да бъде намерен още под формата на таблетки, с цел да ви зареди с концентрирана доза антиоксиданти. Освен това, съществува етерично масло от джинджифил, което може да се прилага локално или да се приема за вътрешна употреба, за да ви снабди с високо количество гингерол.

Можете да използвате джинджъра, за да си направите домашен сироп за кашлица, да добавите няколко супени лъжици в релаксираща гореща вана или да го прибавите към облекчаваща вана на краката.

Как да го консумирате?

Коренът от джинджифил притежава уникален остър, пиперлив вкус и отличителен аромат, което го прави отлична добавка към много различни ястия. Всъщност, съществуват безбройни рецепти с корен от джинджифил, както за основни ястия, така и за десерти и още много други видове ястия.

Джинджифилът може да бъде нарязан на тънки филийки и добавен към смутита или зеленчукови фрешове за допълнителна доза енергия. Също така, може да бъде настърган и добавен към супи, салати или сладкиши, за да усили вкуса и полезните ефекти.

Джинджър на прах може също да бъде изпозлван за готвене или при печене, за десерти или сладки. Той е и вкусна подправка за сосове, задушени ястия, маринати и къри.

Чай от Джинджифил

Чаша чай от джинджифил е идеалния лек за раздразнен стомах или за успокоение след дълъг стресиращ ден.  Най-хубавото от всичко е, че е лесно да приготвите чая си у дома като използвате пресен джинджифил.

Просто измийте около 5 см. прясно парче корен от джинджифил и го нарежете на много тънки филийки.  После добавете филийките и направете запарка на чая си. Отстранете парченцата джинджър и добавете по ваш избор лимон, мед или сок от лайм, за да подсилите вкуса. Можете да пиете чая топъл или студен според личните ви предпочитания.

Чаят от джинджифил има множество ползи за организма, включващи релаксиращ ефект, облекчаване на стомаха и намаляване на гаденето. Пийте между една и три чаши на ден, за да увеличите здравословните ефекти.

Фрешове с джинджифил

Друг лесен начин да приемете дневната си доза джинджифил е да го добавите към фреша си. Рецепти като прясно изтискан сок от портокал, морков и джинджифил например са чудесна добавка към диетата с допълнитена доза витамини и минерали, от които се нуждаете, за да функционира правилно организма.

Сокът от джинджифил е също задължителен елемент в много видове азиатска кухня и може да бъде добавен към класически ястия като телешко с джинджифил или пиле с кашу и джинджър.  Експериментирайте с любимите си маринати като добавите малко сок от джинджър, за да подсилите вкуса.

Как да го съхранявате?

За да използвате джинджифилът възможно най-дълго, съхранявайте го необелен в найлонов плик и го сложете в по-хладните секции на хладилника. Джинджър, съхранен по този начин може да издържи 3-4 седмици или дори по-дълго в подходящи условия.

Освен това, може да замразите джинджифила, за да удължите периода на съхранение. Този вариант работи особено добре ако планирате да настържете джинджифила или да го добавите към прясно изтискан сок.

Странични ефекти

Приеман в умерени количества джинджифилът е безопасен за употреба и не е вероятно да причини странични ефекти у повечето хора. Някои симптоми на странични ефекти включват стомашен дискомфорт и киселини.

Въпреки че рядко, някои хора имат алергия към джинджифил. Ако изпитвате някакви симптоми, подобни на хранително отравяне като обриви, подуване или затруднено дишане, спрете да го използвате веднага и се свържете с лекаря си.

Когато се използва върху кожата, етеричното масло от джинджър може да причини раздразнение у някои хора. Можете да опитате тест върху малка част от кожата, за да сте сигурни, че не сте чувствителни.

Също така, когато приемате капсулован джинджифил, винаги започвайте с малки дози и наблюдавайте дали организма ви реагира добре към него. Придържайте се към препоръчителната доза и намалете ако имате негативни симптоми.

Заключение

Джинджифилът е една от най-често използваните диетични подправки в света, но с какво ви помага?

Проучванията доказват, че той е ефективен за намаляване на сутрешното гадене по време на  бременност, както и облекчаване на менструалните болки. Други ползотворни ефекти от употребата на джинджър и за мъжете и дамите включват борбата с гъбични и бактериални инфекции, облекчение при язви на стомаха, подпомагане на функцията на мозъка и намаляване на възпалитените процеси.

Опитайте да прибавите пресен джинджър или джинджифил на прах към ястията, които готвите, пригответе си гореща чаша чай с джинджифил или го използвайте под формата на етерично масло, за да се възползвате напълно от тази супермощна подправка.

Полезните свойства на червения чай от Ройбос включват способността му да лекува главоболие, безсъние, астма, екземи, изтъняване на костите, хипертония, алергии и преждевременно стареене. Този чай не съдържа кофеин и има ниско съдържание на танини. Пиенето на чай от Ройбос може да облекчи болката в стомаха, симптомите на астма и други подобни състояния, а също и да стимулира имунната система. Много експерти са съгласни, че няма да дълго преди Ройбосът да стане поне поне толкова популярен колкото зеления и черния чай, и дори зеления чай мача. Обективно, почти няма част от тялото, която да не извлича ползи от Ройбос. От кожата, до сърцето и костите, този богат на антиоксиданти чай е наистина изключителен.

прочети още
/div>